Vürstikilu hapukoore vorm
Pühapäeva õhtu.22.02.15
Pühapäeva õhtu.22.02.15
Tegelikult peaks seda tegema tavalisest kilust või räimest (
algupäraselt on see nii). Loodan, et kauged - ja lähedased sugulased haudades liigeselt ei püherda, et ma
seda siin mandril nii teen. Elavad sugulased annavad ehk andeks.
Puhastan kaks karpi vürtsikilu. Laotan sõbrad sibulaga
kihiti veitsakene suuremasse kaussi, kui kassil ning sibula (kaks pisikest)
lõigun viiludeks ja mida õhem seda parem. Kausikene tuleb täita sulaselge
hapukoorega ( 500 g).
Siis sopsutan kergelt ja lusikaga õrnalt liigutades hapukoor
ka alla korrusele. Suusatan kausiga puupliidile, serva pääle. Jälgin hoolega,
et kutt ei hakkaks pahinaga keema või põhja ei kõrbeks. Patsutan hellalt
kaussi. Hapukoor sulab serva pealt. Podiseb vaikselt. Sikutan veel kaugemale.
Jälgin hoolega. Kergitan üliõrnalt lusikaga servi, et seguneks. Keeb tasasel
tulel. Lasen tasasel tulel ühes servast ühe mulksu haaval keeda ja keeran
kaussi. Milline lõhn! Pingutan kakskümmend mintsi, kaas peale. Veel kakskend.
Seejärel sikutan täitsa ääreraua peale ja jätan kaane alla veel pooleks tunniks
seisma.
Hiljem tuleb peale rebida rohelist sibulat ja manustada
keedetud kartulitega milledele on peale keetmist värsket tilli peale pandud.
Juurde tuleb tõsta hakukoorega kodujuustu. Leiba, võiga ja
musta teed. Jumala eest see viib keele alla.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar