pühapäev, 22. veebruar 2015

Vürstikilu hapukoore vorm

Pühapäeva õhtu.22.02.15

Tegelikult peaks seda tegema tavalisest kilust või räimest ( algupäraselt on see nii). Loodan, et kauged - ja lähedased  sugulased haudades liigeselt ei püherda, et ma seda siin mandril nii teen. Elavad sugulased annavad ehk andeks.

Puhastan kaks karpi vürtsikilu. Laotan sõbrad sibulaga kihiti veitsakene suuremasse kaussi, kui kassil ning sibula (kaks pisikest) lõigun viiludeks ja mida õhem seda parem. Kausikene tuleb täita sulaselge hapukoorega ( 500 g).

Siis sopsutan kergelt ja lusikaga õrnalt liigutades hapukoor ka alla korrusele. Suusatan kausiga puupliidile, serva pääle. Jälgin hoolega, et kutt ei hakkaks pahinaga keema või põhja ei kõrbeks. Patsutan hellalt kaussi. Hapukoor sulab serva pealt. Podiseb vaikselt. Sikutan veel kaugemale. Jälgin hoolega. Kergitan üliõrnalt lusikaga servi, et seguneks. Keeb tasasel tulel. Lasen tasasel tulel ühes servast ühe mulksu haaval keeda ja keeran kaussi. Milline lõhn! Pingutan kakskümmend mintsi, kaas peale. Veel kakskend. Seejärel sikutan täitsa ääreraua peale ja jätan kaane alla veel pooleks tunniks seisma.

Hiljem tuleb peale rebida rohelist sibulat ja manustada keedetud kartulitega milledele on peale keetmist värsket tilli peale pandud.
Juurde tuleb tõsta hakukoorega kodujuustu. Leiba, võiga ja musta teed. Jumala eest see viib keele alla.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar